Hybride boeken

HYboek.nl

HYboek.nl is hét nieuwe ‘karaokelezen’ platform met hybrideboeken van AVI-start t/m AVI-M6, geselecteerd uit veel gelezen series van educatieve uitgevers. 

Met het karaokelezen van HYboek kunnen alle kinderen gemotiveerde lezers worden en ervaren hoe de opwaartse leesspiraal werkt! Het is een vroegtijdige effectieve interventie waardoor kinderen een gevoel van competentie en autonomie krijgen: ik kan het en ik kan het zelf!
Een kind dat leert lezen moet uitvinden wat de relatie tussen gesproken en schriftelijke taal is. HYboek is een hybride methode waarmee kinderen hun kennis van gesproken taal kunnen inzetten om meer en beter grip te krijgen op de verwerving van schriftelijke taal.

Ontdek meer op Hyboek.nl

HYboeken kunnen worden ingezet voor alle kinderen die leren lezen maar ze zijn vooral motiverend en zeer effectief voor kinderen bij wie de leesontwikkeling dreigt te stagneren. Onderzoek naar hybride boeken toont een sterk positief effect aan op woordbegrip, woordspecifieke kennis en leesvaardigheid.

De kinderen zien het boek op hun scherm en luisteren tegelijk naar de tekst die wordt voorgelezen door een menselijke stem. Een ‘karaokebalkje’ volgt de ingesproken tekst zodat ze kunnen volgen wát wordt voorgelezen. Natuurlijk kunnen de kinderen de lettergrootte en de leessnelheid aanpassen. Leren lezen is immers maatwerk!

Mieke Urff schreef een uitgebreide brochure over HYboek en waarom het effectief is!
Je kunt ook een gedrukt exemplaar aanvragen via wb@uitgeverijbontekoe.nl

Hyboek helpt kinderen met leesproblemen:

HYboeken worden voorgelezen door ervaren voorlezers, die dit doen door middel van de zogenaamde Intervalmethode, een orthodidactische methode die is ontwikkeld om optimaal te ondersteunen bij het proces van leren lezen.

HYboeken worden voorgelezen met een leestempo, uitspraak en pauzemomenten die op het AVI-niveau zijn afgestemd. ;

De kinderen luisteren naar een menselijke stem in plaats van een computerstem; dat geeft door de intonatie en de pauzes ondersteuning bij het leesbegrip. Zo kunnen kinderen het verhaal goed volgen.

Kinderen kunnen steeds zien waar ze zijn, omdat er per woord en per regel een karaokebalkje meeloopt. Dat maakt het erg makkelijk om mee te lezen, wat het begrijpend lezen sterk bevordert.

Met HYboeken compenseren we de leesproblemen waardoor kinderen meer toekomen aan het verhaal.

Kinderen kunnen met HYboek hetzelfde boek lezen als hun vriendjes of klasgenoten; ze kunnen meedoen en meepraten.

Lezen met auditieve ondersteuning heeft een remediërend effect op het technisch lezen van een kind. Dit effect wordt bereikt doordat het kind steeds de goede uitspraak in combinatie met het gemarkeerde woord hoort en ziet.

In de klas of thuis kan een koptelefoon worden gebruikt om rustig te lezen. We merken dat dit vooral goed werkt voor kinderen die het lastig vinden om zich te concentreren.

Met een HYboek kunt je altijd en overal lezen; op school en thuis, zowel op een smartphone, tablet als pc.

Gebruiksgemak en kosten

HYboek stelt gebruiksgemak en betaalbaarheid voorop:

De bibliotheek groeit uit naar ongeveer 250 HYboeken van AVI-start t/m AVI M6 uit de bekende series van educatieve uitgevers. Kinderen kunnen dus flink doorgroeien binnen de collectie.

HYboek wordt aangeboden op basis van een “Lees maar raak!” jaarabonnement.

Het beheer is simpel omdat elke lezerspas eenvoudig gekoppeld kan worden aan één kind en dus net zo gemakkelijk op school als thuis gebruikt kan worden.