Hybride boeken

Hallo, dit is HYboek!

HYboek.nl wordt hét nieuwe ‘karaokelezen’ platform met ± 250 hybrideboeken van AVI-start t/m AVI-M6, geselecteerd uit veel gelezen series van educatieve uitgevers. 

Karaokelezen met HYboek maakt lezen toegankelijker en leuker. De kinderen zien het boek op hun scherm en luisteren tegelijk naar de tekst. Een ‘karaoke-balk’ volgt de ingesproken tekst zodat ze kunnen zien wát er wordt voorgelezen. Met een toolbox kan het lettertype en de leessnelheid aangepast worden. Veel kinderen in groep 3 en 4 kunnen profiteren van het oefenen met hybrideboeken, maar vooral voor zwakke lezers is het karaokelezen een geweldige manier om lezen te stimuleren en dus extra leeskilometers te maken. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van de vaardigheden voor technisch lezen; luisteren naar het goede voorbeeld en de tekens zien, verbetert de klank-tekenkoppeling.

 
Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid staan voorop. HYboeken kunnen altijd en overal gebruikt worden op basis van een “lees maar raak” jaarabonnement.
 
 

Waarom karaokelezen?

Recent onderzoek en gesprekken met onderwijsdeskundigen hebben o.a. de volgende voordelen aangetoond:
 1. HYboeken zijn ingesproken door stemacteurs, waardoor de kinderen luisteren naar een menselijke stem in plaats van een synthetische computerstem.
 2. De intonatie van deze speciaal getrainde stemacteurs geeft nog meer betekenis aan het verhaal.
 3. HYboeken zijn ingesproken volgens de Intervalmethode met een leestempo, uitspraak en pauzemomenten die afgestemd zijn op het AVI-niveau.
 4. Karaokelezen compenseert de technische leesproblemen waardoor kinderen (in het bijzonder kinderen met leesproblemen) meer toekomen aan het begrijpend lezen.
 5. Per woord/regel wordt aangegeven waar ze zijn. Dat maakt het erg makkelijk om mee te lezen, wat het begrijpend lezen sterk bevordert.
 6. In de klas of thuis kan een koptelefoon worden gebruikt om rustig te lezen. Ook voor kinderen met een beperkte aandachtsspanne is dat erg prettig.
 7. Met een HYboek kun je altijd en overal lezen; op school of thuis, zowel op een smartphone, tablet of pc.
 

Gebruiksgemak & kosten

HYboek wil het gebruiksgemak vooropstellen, gebaseerd op:
 • HYboek zal aangeboden worden op basis van een “all you can eat” jaarabonnement.
 • De bibliotheek gaat bestaan uit ± 250 HYboeken van AVI-start t/m AVI M6 uit de bekende series van educatieve uitgevers.
 • Een basisabonnement biedt 50 digitale lezerspassen per jaar.
 • Het beheer is simpel. Elke lezerspas kan eenvoudig gekoppeld worden aan één kind en vrij gebruikt kan worden op school of thuis.
 • Richtprijs voor een basisabonnement is ± € 475,- (incl. 9% btw) per school. Dit betekent dat het lezen van één uitlening maximaal € 0,24 kost (bij een gemiddeld gebruik van één uitlening per week per lezerspas). Maar het gebruik is onbeperkt, waardoor de kosten per uitlening zeer gering zijn.